VÅRE FORESTILLINGER

Scene Helgeland til Svalbard

Teaterstykket "Helt bort fra tiden" er et nyskrevet drama inspirert av norsk polarhistorie.

Torsdag 10. januar 2013 kl. 19.30 vises forestillingen i Longyearbyen kulturhus.
Billetter a kr 250 (voksen) og kr 150 (honnør/student/barn) kan bestilles her eller i Rabalder kulturkafé.

Les mer om forestillingen på Longyearbyen Lokalstyre.

Dorothe Engelbrettsdatter

Teaterkonsert i fem satser, basert på tekster av og om Dorothe Engelbretsdatter.

Dorothe Engelbretsdatter (1634 – 1716) var Norges første kjente kvinnelige forfatter. Hyllet av Ludvig Holberg, Thomas Kingo og Erlend Nødtvedt. Kritisert av Francis Bull. Utelukket fra ”Den Norske Litterære Kanon 1700-1900” (2009).

Dorothe ble 82 år gammel. Hennes liv bød på store prøvelser, og hun brukte kraften i sin sorg til å skrive – ”ny sorg foraarsagede nye sange”. Hennes debutverk ”Siælens Sangoffer” ble utgitt i 24 opplag over to hundre over. Kan denne stemmen fra flere hundre år tilbake, fra en annen tid og helt andre livsvilkår, si oss noe idag?

På scenen: Ida Løken og Eline Sundal
Regi: Anne Meek
Musikk: Eline Sundal
Kostymer: Kari Elfstedt
Manus: Dorothe Engelbretsdatter, Anne Meek og Ida Løken

Forestillingen er produsert av Scene Helgeland.

”Hvi skal da min mund stille staa?” hadde première på Petter Dass muséet i Alstahaug 23. juni 2012 – som en del av PETTER DASS DAGENE.

Etter premièren skrev Helgelandsblad, under overskriften ”Rørende tekst”:
”Skuespillerne Ida Løken og Eline Sundahl spiller på et bredt register i forestillingen, bokstavelig talt. De spiller instrumenter, gjøgler, og forteller (…) Høydepunktet i forestillingen blir likevel når dikterinnen kommer til orde selv”

FORESTILLINGER I 2012:
· 17. juli » Vega » Anmeldelse i Brønnøysunds Avis (pdf)
· 26. juli » Baroniet Rosendal
· 23. nov og 24. nov » Litteraturhuset i Oslo » Anmeldelse i Klassekampen (pdf)

For ytterligere informasjon, vennligst kontakt
Ida Løken – iloken@hotmail.com eller tlf 93 06 19 66
Eline Sundal – elinesundal@gmail.com eller tlf 45 28 54 41

Bilder fra forestillingen

·· Forestillingen har mottatt støtte fra ··
FRITT ORD, NORDLAND FYLKE, BERGEN KOMMUNE, PETTER DASS MUSEET, KVINNEMUSEET PÅ KONGSVINGER, HØGSKOLEN I NESNA, KULTUR OG TEATERVERKSTEDET FYRET

toppen ↑↑

Helt bort fra tiden

Prosjektet Helt bort fra tiden har per mars 2012 mottatt støtte fra Norsk kulturråd og Fond for utøvende kunstnere. Vi er nå i gang med prøver på forestillingen, og premieren er satt til den 11.5 2012, på Nesna. I uke 19 og 20 spiller vi 10 forestillinger på Helgeland:

Dato Spillested Tid Forhåndssalg av billetter
Fre 11.5 Nesna, Blackboxen HiNe Kl. 20 Ekspedisjonen, Nesna kommune
tlf 75067000
Lør 12.5 Sandnessjøen, Alstahaug kino Kl. 18 Fritidskontoret, Stamneshallen
tlf 75075982
Lør 12.5 Sandnessjøen, Alstahaug kino Kl. 20 Fritidskontoret, Stamneshallen
tlf 75075982
Man 14.5 Sandnessjøen, Alstahaug kino Kl. 13 Fritidskontoret, Stamneshallen
tlf 75075982
Man 14.5 Sandnessjøen, Alstahaug kino Kl. 20 Fritidskontoret, Stamneshallen
tlf 75075982
Tir 15.5 Mosjøen skole, Festsalen Kl. 19 Mosjøen Libris
tlf 75175333
Ons 16.5 Mo, Mjøland VGS, Dramasalen Kl. 13 Nordland teater
tlf 75134848
Ons 16.5 Mo, Mjøland VGS, Dramasalen Kl. 19 Nordland teater
tlf 75134848
Lør 19.5 Brasøy, Ungdomshuset Bølgen Kl. 16 Brasøy Handelssamvirke, 75175333
Etcetera Herøy, 75058189
Lør 19.5 Brasøy, Ungdomshuset Bølgen Kl. 18 Nærbutikken, Brasøy/Etcetera Herøy
 
I tillegg selges billetter i døra fra 30 minutter før forestilling.

OM HELT BORT FRA TIDEN
I Helt bort fra tiden forteller vi to historier. Den ene er tragedien om to menn som omkom på Svalbard i 1922, den andre om to unge mennesker i 2012.

Historien fra 1922 er autentisk. Den handler om to menn, Torgeir Møkleby fra Sandnessjøen og Harald Simonsen fra Tromsø. De to la ut på en redningsaksjon på Svalbard, vinteren 1922. Ekspedisjonen fikk et svært tragisk utfall. Underveis skrev de to dagbøker, og notatene ble funnet sammen med levningene året etter at mennene omkom av sult og sykdom. Historien vår bygger hovedsakelig på dagbøkene, og på samtaler med lokalhistoriker, etterkommere og polarkjennere.
Utgangspunktet for deres historie er at Møkleby og Simonsen har søkt seg til et arbeidsopphold på en polar målestasjon på Svalbard. Da en fangstmann blir meldt savnet vinteren 1922, legger de to ut på en redningsaksjon. Det er februar og robåten de bruker fanges av issørpe allerede første kvelden. Redningsaksjonen mislykkes og været er for dårlig til at de selv blir forsøkt reddet. Etter uker i drivis kommer de seg på land, på et helt øde sted. Isolert i is og snø gjør de alt for å holde seg i live, men innser etter hvert at de er dødsdømte. Da levningene ble funnet og ført hjem i 1923 var Aftenpostens overskrift ”Heltene fra Spitsbergen”. Polarinteresserte refererer til hendelsen som ”Tragedien i Kobberbukten”. Historien om hvordan disse to mennene endte sine liv, stiller flere spørsmål; hva er en ”helt”, hva er dragningen mot eventyret og det polare, hvordan møte en krise, og hva er forholdet mellom frihet, ansvar og ambisjoner.

Vår andre historie handler om to unge mennesker som er i et forhold. Einar og Charlotte er atskilt på femte året. Hun er student i Oslo, og han kjører drosje i hjembyen, Sandnessjøen. Charlotte skal levere sin masteroppgave i meteorologi. Hun er i en presset situasjon og har utviklet skrivesperre samtidig som det er svært kort tid til innleveringsfristen. Hjemme er det forventes det at hun skal dele entusiasmen for Einars husbyggeprosjekt. Hun isolerer seg fra omverdenen for å klare å skrive og få levert i tide. Da hun tilfeldigvis oppdager dagbøkene gjennom arbeidet med polare forhold, blir hun sugd inn i Møkleby og Simonsens usannsynlig tragiske historie, i lidelsene som fulgte deres ambisjon om å være hjelpere. De to unge menneskene oppdager dagbøkene og med det en annen tid, andre normer og andre forhold. Begge er i en situasjon der viktige valg må tas. Gjennom det Simonsen og Møkleby skrev blir de konfrontert med dypt eksistensielle temaer som atskillelse, mot, verdighet, død og håp.

Forestillingen vil vare i ca 65 minutter.

I rollene
Charlotte:
Einar:
 
Ida Elisabeth Løken
Richard Olsen
Kunstnerisk medvirkning
Scenografi:
Manus og regi:
Lyddesign:
Lydproduksjon:
Lydkonsulent:
Lyddesign:
Lysdesign:
Lyd- og lystekniker:
Produsenter:
 
Kari Elfstedt
Tina Hartvig
Terje Lindberg
Tina Hartvig og Axel Grønli Hartvig
Axel Grønli Hartvig
Tov Ramstad
Tina Hartvig og Richard Olsen
Tom Kenneth Sandvær
Anne Meek og Kari Renate Nilsen

toppen ↑↑

"Hvi skal da min mund stille staa?"
- en forestilling basert på tekster av Dorothea Engelbretssdatter

Dato : Premiere mai 2012
Sted : Alstahaug, under Petter Dass dagene

Dette prosjektet er beregnet for et voksent publikum, og har som målsetning å sette fokus på salmedikter og forfatter Dorothea Engelbrettsdatter (1634-1716) som regnes som Norges første kvinnelige forfatter. Hun kalte seg selv Bergens Debora etter den eneste kvinnelige profeten i Bibelen. Hun er blant annet kjent for sine salmer og for sin korrespondanse med Petter Dass. Som kvinnehistorie forsker Elisabeth Aasen sier; Det rare er ikke at kvinner på 1600-tallet skriver, det rare er at de slutter med det. Aasen knytter dette til at kvinnene mistet sine"universitet" nemlig klostrene etter reformasjonen. Det er dermed unikt at vi har så mange tekster bevart etter Engelbrettsdatter- det gir oss en
unikt innsyn i en kvinnes tanker på 1600-tallet. Vi har samlet tekstene etter tema - som skriveglede, savnet av barna, sorgen etter ektemannen, lengselen etter døden..

Vi har fått arrangementstøtte og støtte fra Fritt Ord, og nordland Fylkeskommune. Forestillingen skal spilles under Petter Dass dagene på Alstahaug i mai 2012.

toppen ↑↑

Eventyrmysteriet

Dato : 2011-2010

Eventyrmysteriet er en fartsfylt forestilling laget av Hilde Stensland og Linda Mathisen. Kort fortalt handler den om to gjøglere som kommer til skolen, naustet, kantina eller hvor det måtte være, med en diger eventyrbok. Når de skal begynne å lese er eventyret forsvunnet fra boka! Men med publikums hjelp dikter de eventyret tilbake, og vi får treffe prinsesser, konger, hekser og alt som skal til for at det skal bli et eventyrmysterium.

Marte Engelsen Strandbakken og Ingrid Elstad Hansen vil også spille denne forestillingen høsten 2011.
Forestillingen varer om lag 30 minutter.

Forestillingen kan bestilles!

I tilknytning til forestillingen kan vi også tilby et opplegg i 2 deler: forestillingen Eventyrmysteriet og i tillegg et kurs i å improvisere fram en teaterforestilling over et eventyr eller en annen form for kort fortelling. Dette kan tilbys alle, men passer godt i undervisningsopplegg for elever fra 3. til 7. klassetrinn. Det er beregnet ca 90 minutter til kurs og forestilling.

toppen ↑↑